NVIDIA Fermi-kratka recenzija

Radeoni iz serije 5 su već na tržištu,  a Nvidia tek najavljuje izlazak GeForcea GTX 480, prvoga koji koristi arhitekturu koju poznajemo pod imenom Fermi. Da malo podgriju iščekivanja, na YouTube su stavili video u kojemu imamo prilike vidjeti prvi Fermi u akciji. Kao što je i za očekivati, kartica dodatno napajanje – 6- i 8-pinski kabel,.  , Kartica  zauzima pogolemi dio kućišta i oni s manjim matičnim pločama ili kućištima ne trebaju očekivati da će je moći ugurati.

Što se tiče rezultata, GTX 480 je u stanju daleko bolje baratati sa (sintetskim) testovima koji zahtijevaju velike količine teselizacije, daleko bolje od ATI-ja HD 5870, ali čekamo testove u stvarnim uvjetima – igrama – gdje stvari nisu baš toliko impresivne. Čini se da je Nvidia bolja u držanju prosječnih visokih FPS-ova bez naglih padova od Radeona HD 5870, ali općenito se kartice čine podjednakima.

Izvori bliski Nvidiji vjeruju da će Fermi kartice biti razgrabljene i da će potražnja po predstavljanju na tržište biti ogromna. Razlog tome je prilično jasan – single GPU Geforce GTX 480 će biti brža od bilo koje Radeon HD 5870 kartice, a prednost će biti itekako jasna u nekim novim igrama. Radeon kartica bi u nekim igrama mogla biti brža, ali će Nvidijin čip ipak odnijeti pobjedu na kraju.
Budite spremni da naručite vašu karticu odmah po dolasku na tržište, jer bi mogla biti odmah rasprodana, tako da ćete morati čekati nekoliko sedmica na novu turu. 

Cijena od 600 eura za GTX 480 je po mnogima prevelika,jer se HD5870 može naći po cijeni od 3100 kuna što je 1200 kuna manje od tek neznatno bolje nvidijine kartice,bar tako rezultati sada govore

Komentariši